Αρχική σελίδα ΕΛΛΑΔΑ Ναύπλιο. Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος
a
Ναύπλιο Πλατεία Συντάγματος

Ναύπλιο. Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος

Το Ναύπλιο βρίσκεται στην Πελοπόννησο και είναι η πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας. Μετά την επανάσταση του 1821, έγινε πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους από το 1828 έως το 1833. Ξεχωρίζει για τα τρία κάστρα του. Το Παλαμήδι, το Μπούρτζι και την Ακροναυπλία.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ιδρυτής της πόλης θεωρείται, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ναύπλιος. Ο Ναύπλιος ήταν γιος του Ποσειδώνα και της νύμφης Αμυμώνης. Η περιοχή του Ναυπλίου κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Κάρες, Λέλεγες και Μινύες. Στην περιοχή της Ευαγγελιστρίας έχουν βρεθεί θολωτοί τάφοι της μυκηναϊκής εποχής.

Το Ναύπλιο υπήρξε για πολλά χρόνια αυτόνομη πόλη. Τον 7ο αιώνα π.Χ. όμως κατακτήθηκε από το Άργος και διακόπηκε η ανάπτυξη και εξέλιξη του. Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, γύρω στο 300 π.Χ., η Ακροναυπλία οχυρώθηκε με τείχος, ενώ κατά τη ρωμαιοκρατία, η πόλη πέρασε στην αφάνεια.

Βυζάντιο – Ενετοκρατία

Κατά τη βυζαντινή εποχή, η πόλη γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη. Οι Βυζαντινοί τη θεωρούσαν σημαντική και είχαν στείλει φρουρά. Το 12ο αιώνα εξελίχθηκε σε σπουδαίο διοικητικό και εμπορικό κέντρο. Η Ακροναυπλία οχυρώθηκε λόγω του φόβου των πειρατών. Ο βυζαντινός άρχοντας της πόλης Λέων Σγουρός ανακήρυξε το Ναύπλιο αυτόνομο βασίλειο. Ήθελε να επεκτείνει την κυριαρχία του μέχρι τη Λάρισα. Η Δ’ Σταυροφορία όμως εμπόδισε τα σχέδια του. Πέθανε το 1208 και το 1210 ο Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος κατέκτησε την πόλη.

Τους Φράγκους διαδέχτηκαν οι Ενετοί. Η κυριαρχία των Ενετών διαιρείται σε δυο φάσεις. Η πρώτη από το 1389 έως το 1540 και η δεύτερη από το 1686 έως το 1715. Ενδιάμεσα το Ναύπλιο βρίσκονταν υπό την κυριαρχία των Οθωμανών. Οι Ενετοί σεβάστηκαν τα τοπικά ήθη και έθιμα και παραχώρησαν πολλά προνόμια στην πόλη. Ανοικοδόμησαν την πόλη και της έδωσαν ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Επισκεύασαν τα τείχη της Ακροναυπλίας και έκτισαν το κάστρο του Παλαμηδίου. Το 1715 όμως η πόλη έπεσε για δεύτερη φορά στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. Το Ναύπλιο έγινε έδρα του βιλαετίου της Πελοποννήσου μέχρι το 1786, που η έδρα μεταφέρθηκε στην Τρίπολη.

Το Ναύπλιο στην επανάσταση και μετά

Κατά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, το Ναύπλιο πολιορκήθηκε από τις δυνάμεις της Μπουμπουλίνας και του οπλαρχηγού Νικήτα Σταματελόπουλου. Η πόλη απελευθερώθηκε το 1822 και το 1823 ορίστηκε έδρα της κυβέρνησης. Στις 8 Ιανουαρίου 1828 αποβιβάστηκε εκεί ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας. Ο Καποδίστριας ανοικοδόμησε την πόλη. Ίδρυσε τη Σχολή Ευελπίδων, το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο, τη Γεωργική Σχολή κ.α.

Μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, οι Μεγάλες Δυνάμεις ανακήρυξαν βασιλιά της Ελλάδας τον Όθωνα. Ο Όθωνας έφτασε στο Ναύπλιο το 1833 και διέμεινε εκεί μόνο δυο χρόνια. Στα τέλη του 1834 πρωτεύουσα της Ελλάδας ανακηρύχτηκε η Αθήνα και το Ναύπλιο μετατράπηκε σε απλή επαρχιακή πόλη. Το 1862 έγινε η Ναυπλιακή επανάσταση που οδήγησε στην έξωση του Όθωνα από την Ελλάδα. Έκτοτε η πόλη άλλαξε μορφή και από το 1960 αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών όλο το χρόνο.

ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Το Ναύπλιο είναι μια από τις ομορφότερες και ελκυστικές πόλεις της Ελλάδας. Τα αξιοθέατα του είναι πολλά και σχετίζονται με την πλούσια ιστορία του.

1. Η Παλιά Πόλη

Η Παλιά Πόλη Βρίσκεται στους πρόποδες της Ακροναυπλίας και του Παλαμηδίου. Χαρακτηριστικά της είναι τα στενά δρομάκια, οι πεζόδρομοι, τα νεοκλασικά σπίτια της εποχής του Καποδίστρια και οι ταβέρνες που σερβίρουν τοπικά εδέσματα. Σημεία ενδιαφέροντος στην παλιά πόλη είναι η πλατεία Συντάγματος με το αρχαιολογικό μουσείο, η πλατεία των Τριών Ναυάρχων με το άγαλμα του Όθωνα, η πλατεία Ιωάννη Καποδίστρια, το μικρό τζαμί (Τριανόν), το Βουλευτικό ή μεγάλο τζαμί και ο Μεντρεσές, που ήταν τουρκικό ιεροδιδασκαλείο.

2. Εκκλησίες

Στην παλιά πόλη συναντάμε αρκετές ιστορικές εκκλησίες. Η εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται πίσω από το αρχαιολογικό μουσείο και είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας και η Φραγκοκλησιά είναι οι παλαιότερες στο Ναύπλιο. Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία. Έξω από αυτή έγινε η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια. Η μητρόπολη όμως του Ναυπλίου είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου. Χτίστηκε από τους Ενετούς στις αρχές του 16ου αιώνα.

3. Παλαμήδι

Το κάστρο του Παλαμηδίου βρίσκεται σε λόφο με υψόμετρο 216 μ. πάνω από την πόλη του Ναυπλίου. Πήρε το όνομα του από τον ήρωα Παλαμήδη, που ήταν γιος του μυθικού ιδρυτή του Ναυπλίου. Κατασκευάστηκε την περίοδο της δεύτερης Ενετοκρατίας με σκοπό την άμυνα της πόλης. Το κάστρο διαθέτει οκτώ μικρότερους ανεξάρτητους προμαχώνες. Οι Τούρκοι κυρίευσαν το κάστρο το 1715 και οι Έλληνες το 1822 υπό την ηγεσία του Στάικου Σταϊκόπουλου.

4. Ακροναυπλία – Μπούρτζι

Η Ακροναυπλία είναι μια βραχώδης χερσόνησος με ύψος 85 μ. και μήκος 900 μ. Η οχύρωση της είναι συνεχής και ξεκινά από τα ελληνιστικά χρόνια. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ονομάζονταν Ιτς Καλέ. Στην Ακροναυπλία χτίστηκαν πολλά οχυρά, από τα οποία σώζεται σε καλύτερη κατάσταση το ενετικό κάστρο των Τόρων. Το Μπούρτζι βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού του Ναυπλίου. Χτίστηκε από τους Ενετούς την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας και ενισχύθηκε αργότερα από τους Τούρκους. Χρησιμοποιούνταν ως φρούριο έως το 1865.


ΠΗΓΕΣ ΑΡΘΡΟΥ-ΧΑΡΤΗΣ

Πηγές άρθρου

  1. Wikipedia
  2. διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο
  3. πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός EXPLORER για το Ναύπλιο

Χάρτης

Φωτογραφίες : Ιούνιος 2015

άγαλμα Ιωάννη Καποδίστρια Ναύπλιο

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

error: Προστατευμένο περιεχόμενο!!
Verified by MonsterInsights