Αρχική σελίδα ΕΛΛΑΔΑ Λευκάδα. Η νεράιδα του Ιονίου

Λευκάδα. Η νεράιδα του Ιονίου

Λευκάδα παραλία Κάθισμα

Η Λευκάδα είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ιονίου πελάγους. Βρίσκεται βόρεια της Κεφαλλονιάς και Ιθάκης και συνδέεται μέσω γέφυρας με το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι ένας δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός, λόγω των υπέροχων παραλιών, στις οποίες απολαμβάνουν τις διακοπές τους χιλιάδες τουρίστες. 

Σύντομη ιστορία της Λευκάδας

Η Λευκάδα κατοικείται ανελλιπώς από την Παλαιολιθική εποχή, όπως έδειξαν τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Μεγανήσι και το Νυδρί.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του νησιού. Ο Στράβωνας στα Γεωγραφικά (βιβλίο Ι, 2.8 & 2.9) γράφει, ότι η λέξη Λευκάδα οφείλεται στο λευκό χρώμα της πέτρας και των βράχων της δυτικής ακτής του νησιού.

Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, η ονομασία προέρχεται από το ακρωτήριο Λευκάτα στο νότιο τμήμα του νησιού.

Γεωγραφικά, Ι 2.8

"Αὕτη δ᾽ ἦν τὸ παλαιὸν μὲν χερρόνησος τῆς Ἀκαρνάνων γῆς͵ καλεῖ δ᾽ ὁ ποιητὴς αὐτὴν ἀκτὴν ἠπείροιο͵ τὴν περαίαν τῆς Ἰθάκης καὶ τῆς Κεφαλληνίας ἤπειρον καλῶν· αὕτη δ᾽ ἐστὶν ἡ Ἀκαρνανία· ὥστε͵ ὅταν φῆι ἀκτὴν ἠπείροιο͵ τῆς Ἀκαρνανίας ἀκτὴν δέχεσθαι δεῖ. τῆς δὲ Λευκάδος ἥ τε Νήριτος͵ ἥν φησιν ἑλεῖν ὁ Λαέρτης ἦ μὲν Νήριτον εἷλον ἐυκτίμενον πτολίεθρον͵ ἀκτὴν ἠπείροιο͵ Κεφαλλήνεσσιν ἀνάσσων͵ καὶ ἃς ἐν καταλόγωι φησί καὶ Κροκύλει᾽ ἐνέμοντο καὶ Αἰγίλιπα τρηχεῖαν. Κορίνθιοι δὲ πεμφθέντες ὑπὸ Κυψέλου καὶ Γόργου ταύτην τε κατέσχον τὴν ἀκτὴν καὶ μέχρι τοῦ Ἀμβρακικοῦ κόλπου προῆλθον͵ καὶ ἥ τε Ἀμβρακία συνωικίσθη καὶ Ἀνακτόριον͵ καὶ τῆς χερρονήσου διορύξαντες τὸν ἰσθμὸν ἐποίησαν νῆσον τὴν Λευκάδα͵ καὶ μετενέγκαντες τὴν Νήριτον ἐπὶ τὸν τόπον͵ ὃς ἦν ποτὲ μὲν ἰσθμὸς νῦν δὲ πορθμὸς γεφύραι ζευκτός͵ μετωνόμασαν Λευκάδα͵ ἐπώνυμον δοκῶμοι τοῦ Λευκάτα· πέτρα γάρ ἐστι λευκὴ τὴν χρόαν͵ προκειμένη τῆς Λευκάδος εἰς τὸ πέλαγος καὶ τὴν Κεφαλληνίαν͵ ὡς ἐντεῦθεν τοὔνομα λαβεῖν.”

Η Νήρικος ήταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού και βρισκόταν κοντά στη σημερινή πόλη της Λευκάδας. Η Λευκάδα μετατράπηκε σε νησί από τους αρχαίους Κορίνθιους, οι οποίοι ήθελαν να διευκολύνουν το εμπόριο τους στη γύρω περιοχή. Οι Λευκαδίτες συμμετείχαν στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Αργότερα βοήθησαν τους Μακεδόνες στον πόλεμο κατά των Ρωμαίων. Η ίδρυση όμως της Νικόπολης από τον Οκταβιανό Αύγουστο σήμαινε και την αρχή της παρακμής της Λευκάδας.

Μέχρι την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Λευκάδα έγινε στόχος πολλών κατακτητών, που άφησαν το στίγμα τους στο νησί. Το κάστρο της Αγίας Μαύρας έξω από την πόλη κτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα για την προστασία του νησιού από τους πειρατές. Οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Λευκάδα το 1479 και τη λεηλάτησαν. Οι Ενετική κυριαρχία ξεκινά από το 1684 και έληξε το 1797 με την παραχώρηση των Επτανήσων στη Γαλλία του Ναπολέοντα. Το 1798 και για τα επόμενα δέκα χρόνια η Λευκάδα βρίσκονταν υπό την κυριαρχία Ρώσων και Τούρκων. Οι Γάλλοι επανήλθαν το 1808, ενώ το 1810 η Λευκάδα καταλήφθηκε από τους Άγγλους με τη βοήθεια του Θ. Κολοκοτρώνη. Οι Άγγλοι έμειναν στο νησί έως το 1864 με την παραχώρηση των Επτανήσων στο ελληνικό κράτος.

20ος αιώνας

Η Λευκάδα δέχτηκε πολλούς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία το 1922, και στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βομβαρδίστηκε αρκετές φορές. Απελευθερώθηκε το 1944. Τη δεκαετία του 1960 η παρουσία του Αριστοτέλη Ωνάση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την τουριστική ανάπτυξη της Λευκάδας. Το 1963 αγόρασε ο Ωνάσης το νησί Σκορπιός και έκανε γνωστή τη Λευκάδα σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να επισκεφτείτε

Το Νυδρί είναι το κέντρο του τουρισμού στη Λευκάδα. Διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, νυχτερινά μαγαζιά, ταβέρνες και εστιατόρια. Αποτελεί επίσης και μέρος ελλιμενισμού πολλών σκαφών. Από εκεί ξεκινούν οι κρουαζιέρες για τη δυτική ακτή του νησιού και προς Κεφαλλονιά και Ιθάκη. Απέναντι από το Νυδρί βρίσκονται η νήσος Μαδουρή, όπου υπάρχει το σπίτι του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και ο διάσημος Σκορπιός.

Νότια βρίσκονται τα Σύβοτα. Ένα γραφικό και μικρό χωριό που προσφέρει θέσεις ελλιμενισμού ιστιοπλοϊκών και σκαφών αναψυχής. Το χωριό περιβάλλεται από καταπράσινους λόφους και διαθέτει μια μικρή παραλία για μπάνιο. Υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, λίγες ψαροταβέρνες και τουριστικά καταστήματα. Τα Σύβοτα είναι ένα ήσυχο μέρος για χαλάρωση και ξεκούραση.

Η Εγκλουβή είναι ένα ορεινό και καταπράσινο χωριό της Λευκάδας. Φημίζεται για τις νόστιμες φακές που καλλιεργούνται εκεί, ενώ κάθε Αύγουστο γίνεται η γιορτή της φακής στο πανηγύρι του Αγίου Δονάτου.

Μετά τα Σύβοτα βρίσκεται η Βασιλική, η οποία αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες του νησιού. Υπάρχουν και εκεί νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια και ταβέρνες. Η Βασιλική διαθέτει μια μεγάλη αμμώδη παραλία για άνετο μπάνιο και παιχνίδια στο κύμα. 

Booking.com

Οι διάσημες παραλίες της Λευκάδας

Η μαγεία των παραλιών της Λευκάδας βρίσκεται πέρα από κάθε φαντασία. Τα καταγάλανα νερά, οι μεγάλες σε μήκος ακτές, τα πλήθη των τουριστών που απολαμβάνουν το μπάνιο τους, τα παιχνίδια στην άμμο και τα θαλάσσια σπορ συνθέτουν ένα όμορφο σκηνικό, που χαρακτηρίζει τη Λευκάδα κάθε καλοκαίρι.

Το Κάθισμα είναι η πιο εντυπωσιακή παραλία της Λευκάδας. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Η αμμώδης παραλία με τα κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα νερά αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο. Είναι οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και beach bar, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία, που προσφέρουν άπλετη θέα στο Ιόνιο.

Η παραλία του Αγίου Νικήτα βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό. Είναι μικρότερης έκτασης από το Κάθισμα και πιο οικογενειακή. Πίσω από την παραλία υπάρχουν μαγαζιά για φαγητό και ποτό.

Ακόμα μια φημισμένη παραλία της Λευκάδας είναι οι Εγκρεμνοί. Εξαιτίας της απότομων βράχων που δεσπόζουν πάνω από την παραλία, η πρόσβαση σε αυτή γίνεται με σκαλοπάτια ή με τα καραβάκια της κρουαζιέρας που ξεκινά από το Νυδρί προς Κεφαλονιά και Ιθάκη. Τα καθαρά νερά προδιαθέτουν για ένα υπέροχο μπάνιο. Δεν είναι οργανωμένη.

Το Πόρτο Κατσίκι είναι μια από τις κορυφαίες παραλίες της Ελλάδας και της Μεσογείου. Οι απότομοι βράχοι που κρέμονται πάνω από την παραλία σε συνδυασμό με τα κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό και εξωτικό θέαμα. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και beach bar. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς μέχρι ενός σημείου και μετά με σκαλοπάτια.

Η παραλία στο Δεσήμι βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού μετά το Βλυχό. Έχει βότσαλα και είναι μικρή σε έκταση. Ενδείκνυται για οικογενειακές διακοπές. Γύρω από την παραλία υπάρχουν σπηλιές και κάμπινγκ. Προσφέρεται για χαλάρωση και στιγμές ηρεμίας.

Πηγές άρθρου - χάρτης

Πηγές άρθρου

  1. Λήμμα στη Wikipedia
  2. Μεγάλη Γενική Εγκυκλοπαίδεια ΥΔΡΙΑ της Εταιρίας Ελληνικών Εκδόσεων Α.Ε., Αθήνα 1984
  3. Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός EXPLORER για τα Επτάνησα 2002
  4. διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο
  5. Νησιά του Ιονίου. Φυλλάδιο του Ε.Ο.Τ. Νοέμβριος 2016 (σε pdf)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Χάρτης

Φωτογραφίες : Ιούλιος 2017

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

error: Προστατευμένο περιεχόμενο!!