Αρχική σελίδα Κάστρα και φρούρια Παλαμήδι. Το κάστρο του Ναυπλίου

Παλαμήδι. Το κάστρο του Ναυπλίου

Παλαμήδι - προμαχώνας Μιλτιάδης

Το Παλαμήδι στέκει επιβλητικό πάνω από την πόλη του Ναυπλίου σε ύψος 216 μέτρων. Πήρε το όνομα του από το γιο του μυθικού ιδρυτή της πόλης και μαζί με την Ακροναυπλία και το Μπούρτζι αποτελεί τον κυριότερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης.

Σύντομη ιστορία του κάστρου

Το Παλαμήδι χτίστηκε κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας (1686-1715) στην Ελλάδα με σκοπό την αμυντική θωράκιση της πόλης του Ναυπλίου. Αποτελεί άριστο υπόδειγμα βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Η κατασκευή του έγινε με βάση τα σχέδια των Giaxich και LaSalle μεταξύ του 1711 και του 1715. Το κάστρο αποτελείται από οκτώ αυτόνομους προμαχώνες που συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρό τείχος. Οι προμαχώνες αλληλοϋποστηρίζονταν αμυντικά και σε περίπτωση κατάληψης ενός, οι υπόλοιποι συνέχιζαν την άμυνα του φρουρίου και έβαλλαν κατά του εχθρού.

Κάθε προμαχώνας διέθετε στρατώνες, αποθήκες εφοδίων και δεξαμενή νερού. Οι προμαχώνες του Παλαμηδίου φέρουν και ένα όνομα. Αυτά τα ονόματα είναι : Επαμεινώνδας, Μιλτιάδης, Αχιλλέας, Λεωνίδας, Θεμιστοκλής, Φωκίων, Άγιος Ανδρέας και Ρομπέρ. Κατά την Ελληνική Επανάσταση, το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου 1822, οι δυνάμεις του οπλαρχηγού Στάικου Σταϊκόπουλου μπήκαν στο Παλαμήδι από την πλευρά του προμαχώνα «Αχιλλέα» και το κυρίευσαν.

Οι προμαχώνες

Ο πρώτος προμαχώνας που συναντάει ο επισκέπτης ανεβαίνοντας τα 999 σκαλοπάτια από την πόλη του Ναυπλίου είναι ο Ρομπέρ. Πήρε το όνομα του από το Γάλλο φιλέλληνα F. Robert (1796-1826), ο οποίος σκοτώθηκε στην πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών από τους Τούρκους το 1826. Ο δεύτερος προμαχώνας είναι αυτός του Αγίου Ανδρέα. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και στέγαζε το φρουραρχείο του κάστρου. Η είσοδος του είναι εντυπωσιακή και ο επισκέπτης βλέπει εντοιχισμένο το ανάγλυφο του φτερωτού λιονταριού του Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Εντός του προμαχώνα υπάρχει το εκκλησάκι του Άγιου Ανδρέα, στο οποίο γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή της απελευθέρωσης της πόλης.

Καθώς ο επισκέπτης βγαίνει από τον προμαχώνα του Άγιου Ανδρέα συναντάει τον Λεωνίδα, ο οποίος βρίσκεται βόρεια στην άκρη του τείχους. Κοντά στη νέα είσοδο του κάστρου βρίσκεται ο προμαχώνας Μιλτιάδης, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Διαθέτει 22 θυρίδες κανονιών και αρκετές πολεμίστρες. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως φυλακή βαρυποινιτών και εκεί φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Δίπλα του ακριβώς βρίσκεται ο Επαμεινώνδας, που  προσφέρει εκπληκτική θέα προς την πόλη.

Στη νότια πλευρά του Παλαμηδίου υπάρχουν οι υπόλοιποι τρεις προμαχώνες. Ο Φωκίων καλύπτει μεγάλο μέρος του νότιου τείχους και προσφέρει φανταστική θέα στη βραχώδη ακτή της Αρβανιτιάς και τον Αργολικό κόλπο. Δίπλα του βρίσκεται ο Θεμιστοκλής και μετά ο Αχιλλέας. Ο προμαχώνας αυτός δεν ήταν και τόσο ισχυρός όσο οι υπόλοιποι και καταλάμβανε το νοτιοανατολικό μέρος του κάστρου.

Πηγές - χάρτης

Πηγές

  1. Διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο
  2. Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός EXPLORER 2007 για το Ναύπλιο
  3. Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός EXPLORER 2002 για τα Κάστρα της Ελλάδας
  4. Τουριστικό φυλλάδιο Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού 2011

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Χάρτης

Φωτογραφίες : Ιούνιος 2015

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

error: Προστατευμένο περιεχόμενο!!