Ψωνίστε με επιστροφή χρημάτων Cashback στο Apopou
Αρχική σελίδα ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ Λίνδος. Στην απεραντοσύνη του Αιγαίου

Λίνδος. Στην απεραντοσύνη του Αιγαίου

Λίνδος - ανάγλυφο ροδιακού πλοίου

Η Λίνδος είναι ο δεύτερος διασημότερος προορισμός της Ρόδου και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Ο λευκός οικισμός με την επιβλητική ακρόπολη μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών. Το απέραντο και θεϊκό γαλάζιο του Αιγαίου δίνει στη Λίνδο μια ιδιαίτερη και σπάνια ομορφιά.

Ιστορία της Λίνδου

Σύμφωνα με τον Διόδωρο το Σικελιώτη (βιβλίο Ε’ παρ. 5.56 & 5.57), ο Λίνδος ήταν ένας από τους τρεις γιους του Κέρκαφου, γιου του θεού Ήλιου και της νύμφης Ρόδου. Τα άλλα δυο αδέλφια του ήταν ο Κάμειρος και ο Ιάλυσος. Τα τρια αδέλφια μοίρασαν το νησί σε τρια μέρη και έκτισαν μια πόλη με το όνομα τους. Πέρα από το μύθο, η περιοχή της Λίνδου κατοικείται από τη νεολιθική εποχή. Ο πρώτος οικισμός όμως πρέπει να χτίστηκε τον 11ο αιώνα π.Χ. με την άφιξη των Δωριέων στο νησί.

"ἣν γήμας Κέρκαφος ἀδελφὸς διεδέξατο τὴν βασιλείαν. μετὰ δὲ τὴν τούτου τελευτὴν διεδέξαντο τὴν ἀρχὴν υἱοὶ τρεῖς, Λίνδος, Ἰάλυσος, Κάμειρος· ἐπὶ δὲ τούτων γενομένης μεγάλης πλημυρίδος, ἐπικλυσθεῖσα ἡ Κύρβη ἔρημος ἐγένετο, αὐτοὶ δὲ διείλοντο τὴν χώραν, καὶ ἕκαστος ἑαυτοῦ πόλιν ὁμώνυμον ἔκτισε.”

Η Λίνδος μαζί με άλλες πέντε πόλεις (Κάμειρο, Ιαλυσό, Κω, Κνίδο και Αλικαρνασσό) σχημάτισαν τη Δωρική Εξάπολη, ένα είδος συνομοσπονδίας και λάτρευαν τον Τριόπιο Απόλλωνα στην Κνίδο της Μ. Ασίας. Τα μετέπειτα χρόνια η Λίνδος συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση αποικιών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Οι πιο γνωστές είναι η Φασηλίδα στη Λυκία της Μικράς Ασίας, η Γέλα στη Σικελία και η Ρόδη στην Ιβηρική.

Η ακμή της Λίνδου

Η Λίνδος γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. επί τυρρανίας Κλεόβουλου του Ρόδιου, ο οποίος κυβέρνησε τη Λίνδο για 40 χρόνια. Ο Κλεόβουλος ήταν ένας από τους Επτά Σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Επί των ημερών του κτίστηκε ο ναός της Λινδίας Αθηνάς στην ακρόπολη.  Μετά το τέλος των Περσικών πολέμων εντάχτηκε μαζί με τις άλλες δυο πόλεις του νησιού στη Δηλιακή συμμαχία. Κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο όμως και οι τρεις πόλεις της Ρόδου πήραν το μέρος των Σπαρτιατών. Το 408 π.Χ. η Λίνδος, η Κάμειρος και ο Ιαλυσός ενώθηκαν σε έναν ενιαίο συνοικισμό και ίδρυσαν την πόλη της Ρόδου. 

Οι Λίνδιοι ήταν πρωτοπόροι της ναυτιλίας ήδη από τα αρχαία χρόνια. Ο στόλος της Λίνδου πρωτοστάτησε στην ίδρυση πολλών αποικιών και κυριαρχούσε στο εμπόριο από τον 7ο αιώνα π.Χ. Έτσι στη Λίνδο συντάχτηκε ο πρώτος κανόνας ναυτικού δικαίου, ο οποίος έγινε γνωστός ως «Νόμος Ροδίων Ναυτικός». Οι διατάξεις αυτού του νόμου έγιναν οι βάσεις τις διεθνούς ναυτιλιακής νομοθεσίας.

Booking.com

Η ακρόπολη της Λίνδου

Η ακρόπολη της Λίνδου δεσπόζει πάνω από τον οικισμό σε ύψος 116 μ. Εκεί λατρευόταν η Λινδία Αθηνά. Σύμφωνα με το μύθο, το ιερό της έκτισε ο Δαναός, ο οποίος έφτασε στη Λίνδο με τις κόρες του από την Αίγυπτο. Ο τύραννος της πόλης Κλεόβουλος αναστήλωσε το ναό της Αθηνάς τον 6ο αιώνα π.Χ. Ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 4ο αιώνα π.Χ. και ο νέος ναός που οικοδομήθηκε τότε είναι αυτός που βλέπει ο επισκέπτης σήμερα.

Κυριότερα κτίσματα

Ο ναός της Λινδίας Αθηνάς είχε μεγάλη φήμη κατά την ελληνιστική εποχή και μεγάλοι ηγέτες όπως ο Αλέξανδρος ο Μέγας και ο Φίλιππος ο Β΄ αφιέρωσαν σε αυτόν πολλά αναθήματα. Τον 3ο αιώνα π.Χ. χτίστηκαν στην ακρόπολη η ελληνιστική στοά και η μνημειώδης κλίμακα που οδηγούσε στα Προπύλαια του ναού. Η ελληνιστική στοά ήταν μεγαλειώδης και αποτελούνταν από 42 κίονες. Στο ανατολικό τμήμα της ακρόπολης κοντά στα τείχη υπάρχουν τα λείψανα ρωμαϊκού ναού.

Αργότερα κατά τη βυζαντινή εποχή χτίστηκαν χριστιανικές εκκλησίες πάνω στα ερείπια των παλιών ναών. Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Λίνδιου αποτελεί δείγμα τέτοιας εκκλησίας και χτίστηκε τον 13ο ή 14ο αιώνα μ.Χ.

Η κυριαρχία των ιπποτών στο νησί έδωσε νέα μορφή στην ακρόπολη της Λίνδου. Οι Ιωαννίτες ιππότες βελτίωσαν και ισχυροποίησαν τις βυζαντινές οχυρώσεις της ακρόπολης. Οι Τούρκοι που τους διαδέχτηκαν κατασκεύασαν προμαχώνες και διατηρούσαν μόνιμη φρουρά.

Όρμος του Αγίου Παύλου

Δίπλα στη Λίνδο υπάρχει ο όρμος του Αγίου Παύλου. Ένα καταπληκτικό μέρος με καταγάλανα και μαγευτικά νερά. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος κατά την περιοδεία του στην Ελλάδα.

Ο όρμος είναι περιτριγυρισμένος από βράχια και υπάρχει μόνο ένα μικρό κενό για την είσοδο και έξοδο των σκαφών. Ανάμεσα  στα βράχια υπάρχουν δυο σημεία με άμμο, που εξυπηρετούν τις ανάγκες των παραθεριστών της περιοχής. Τα βράχια ενδείκνυται για ψάρεμα και καταδύσεις.

Πηγές άρθρου - χάρτης

Πηγές άρθρου

  1. Λήμμα στη Wikipedia
  2. πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός EXPLORER 2003 για τη Ρόδο
  3. πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός EXPLORER 2002 για τα κάστρα της Ελλάδας

Φωτογραφίες : Ιούλιος 2014

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Χάρτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

error: Προστατευμένο περιεχόμενο!!