Ψωνίστε με επιστροφή χρημάτων Cashback στο Apopou
Αρχική σελίδα ΕΛΛΑΔΑ Ναύπακτος. Το διαμάντι του Κορινθιακού

Ναύπακτος. Το διαμάντι του Κορινθιακού

Ναύπακτος

Η Ναύπακτος είναι ένας από τους πιο γραφικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας. Η όμορφη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας είναι ελκυστική όλο το χρόνο και προσφέρει στους επισκέπτες της στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης.

Η ιστορία της Ναυπάκτου

Η Ναύπακτος αποτελούσε το κύριο λιμάνι των Οζολών ή Εσπέριων Λοκρών, ενός αρχαίου ελληνικού φύλου που κατοικούσε στη δυτική Λοκρίδα πριν από τον Τρωικό Πόλεμο. Οι Δωριείς στα τέλη του 12ου αιώνα π.Χ. ναυπήγησαν τα πλοία τους στη Ναύπακτο για το πέρασμα τους στην Πελοπόννησο.

Η στρατηγική θέση της κατέστησε την πόλη μήλο της έριδος σε όλες τις συγκρούσεις των Ελλήνων της κλασσικής αρχαιότητας. Στα πλαίσια του Πελοππονησιακού πολέμου έγινε το 429 π.Χ. η ναυμαχία της Ναυπάκτου ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες (Θουκυδίδης Β 2.90.1 – 2.92.7). Το 338 π.Χ. έγινε το κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας και αργότερα πρωτεύουσα της Αιτωλίας. Η Ναύπακτος γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τα ρωμαϊκά χρόνια.

Την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η Ναύπακτος ήταν η πρωτεύουσα του θέματος της Ελλάδας. Μετά την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204 πέρασε στην κυριαρχία του Δεσποτάτου της Ηπείρου και τον 14ο αιώνα στην κυριαρχία του Δουκάτου των Νέων Πατρών. Ακολούθησαν οι Ενετοί τον 15ο αιώνα. Σε αυτούς οφείλονται οι εκτενείς οχυρώσεις της Ναυπάκτου και το υπέροχο λιμάνι, που αποτελεί σημείο συνάντησης και στέκι των κατοίκων της πόλης.

Οι Οθωμανοί Τούρκοι κυρίευσαν την πόλη το 1499. Στις 7 Οκτωβρίου 1571 έγινε η περίφημη ναυμαχία της Ναυπάκτου ανάμεσα στον οθωμανικό στόλο και το στόλο της Ιεράς Συμμαχίας. Σκοπός της ναυμαχίας ήταν η ανάσχεση της τουρκικής ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο, που απειλούσε την Ευρώπη. Οι κάτοικοι της πόλης συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Ναύπακτος απελευθερώθηκε το 1829 από τον Ανδρέα Μιαούλη.

Τα αξιοθέατα της Ναυπάκτου

Το ενετικό κάστρο δεσπόζει πάνω από την πόλη. Είναι τεράστιο και πολύ καλά διατηρημένο. Άρχισε να κατασκευάζεται την περίοδο της Ενετοκρατίας και είναι το μοναδικό κάστρο στην Ευρώπη που διαθέτει πέντε αμυντικές ζώνες. Οι ζώνες ξεκινούν από την κορυφή του λόφου και καταλήγουν στη θάλασσα. Το κάστρο διέθετε στρατώνες, αποθήκες εφοδίων και πυρομαχικών, καθώς και δεξαμενές νερού. Είχε τρεις πύλες και 25 πύργους. Ο χώρος του κάστρου είναι γεμάτος από πεύκα που δημιουργούν σκιά και αυτό διευκολύνει τον επισκέπτη να περιηγηθεί σε όλη την έκταση του και να θαυμάσει τη θέα της Ναυπάκτου από ψηλά. Εντός του κάστρου βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Το ενετικό λιμάνι αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του κάστρου της Ναυπάκτου. Οι δυο μεγάλοι οχυρωματικοί βραχίονες που ξεκινούσαν από την κορυφή του λόφου κατέληγαν στη θάλασσα και δημιουργούσαν ένα μικρό λιμάνι. Ήταν η πρώτη αμυντική ζώνη του κάστρου και έχει άνοιγμα 35 μέτρων περίπου. Στον ανατολικό βραχίονα του λιμανιού υπάρχει ένας μικρός πύργος με φάρο. Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1909. Στο δυτικό βραχίονα ο επισκέπτης μπορεί να δει τον ανδριάντα του Γιώργου Ανεμογιάννη, πυρπολητή κατά την ελληνική επανάσταση του 1821. Λίγο πιο πέρα υπάρχει και το άγαλμα του Ισπανού Μιγκέλ ντε Θερβάντες, του γνωστού συγγραφέα του έργου Δον Κιχώτης. Ο Θερβάντες πολέμησε με γενναιότητα στη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 και τραυματίστηκε σοβαρά.

Οι παραλίες της πόλης

Η Ναύπακτος ξεχωρίζει για τις δυο ονομαστές παραλίες της. Την Ψανή και το Γρίμποβο. Η Ψανή βρίσκεται στα δυτικά της πόλης. Είναι στρωμένη με βότσαλο και οργανωμένη με ξαπλώστρες. Τα πλατάνια προσφέρουν φυσικά σκιά στους λουόμενους. Ο παραλιακός δρόμος είναι γεμάτος με τουριστικά καταστήματα, καφετέριες και ταβέρνες. Ανατολικά βρίσκεται το Γρίμποβο. Και αυτή είναι στρωμένη με βότσαλο και οργανωμένη. Πίσω από την παραλία υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες.

Πηγές άρθρου - χάρτης

Πηγές άρθρου

  1. Λήμμα στη Wikipedia
  2. Περιοδικό ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ της εφημερίδας Ημερησία, τεύχος 26
  3. διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο

Φωτογραφίες: Ιούλιος 2017 & 2018

Χάρτης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ετικέτα
error: Προστατευμένο περιεχόμενο!!