Άνδρος. Το αρχοντονήσι

Η Άνδρος βρίσκεται ανάμεσα στην Εύβοια και την Τήνο. Είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και το δεύτερο σε μέγεθος μετά τη Νάξο. Έχει έκταση 374 τ. χλμ. και το μήκος των ακτών της ανέρχεται στα 177 χλμ. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα.

Οι ντόπιοι αποκαλούν το νησί και «βράχο» εξαιτίας των βραχωδών και απόκρημνων ακτών που το περιβάλλουν. Η Άνδρος έχει τρία λιμάνια. Το κύριο λιμάνι ανατολικά είναι το Γαύριο, στο οποίο φτάνει και καράβι από τη Ραφήνα και λίγο νοτιότερα το Μπατσί. Στη δυτική πλευρά βρίσκεται το λιμάνι της Χώρας, που χρησιμοποιείται κυρίως για ελλιμενισμό ιδιωτικών σκαφών και αλιευτικών.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η ιστορία της Άνδρου είναι πλούσια και ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και φτάνει έως τον 20ο αιώνα. Το νησί κατοικήθηκε αρχικά κατά την Ύστερη Νεολιθική Περίοδο (4.500 – 3.200 π.Χ.). Ο σημαντικότερος οικισμός αυτής της περιόδου ήταν στο ακρωτήριο Στρόφιλα. Αργότερα κατά τη Γεωμετρική Περίοδο (900 – 700 π.Χ.) ιδρύθηκε ο οικισμός της Ζαγοράς, ο οποίος είναι σήμερα ένας από τους καλύτερα διατηρητέους οικισμούς στην Ελλάδα. Η Άνδρος ίδρυσε τρεις αποικίες στη Χαλκιδική. Την Άκανθο, τη Σάνη και τα Στάγειρα. Πρωτεύουσα του νησιού κατά την κλασσική εποχή ήταν η Παλαιόπολη.

Στη βυζαντινή εποχή και ιδιαίτερα τον 11ο και 12ο αιώνα η Άνδρος γνώρισε μεγάλη οικονομική και πνευματική άνθηση. Το νησί αποτέλεσε τμήμα της Επαρχίας των Νήσων και βάση ναυτικού για την αντιμετώπιση των πειρατών και Αράβων στο Αιγαίο πέλαγος. Η παραγωγή και το εμπόριο μεταξιού έφερναν πολλά έσοδα στο νησί. Ιδρύθηκαν πολλές εκκλησίες, όπως η εκκλησία των Ταξιαρχών στη Μεσαριά και μοναστήρια, όπως της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Νικολάου. Το 1204 η Άνδρος περνά στην κυριαρχία των Ενετών και του Ενρίκο Ντάντολο, που ήταν ο 42ος Δόγης της Βενετίας.

Οι Ενετοί παρέμειναν εκεί έως το 1566, που το νησί πέρασε στα χέρια των Τούρκων. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Άνδρος είχε ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, το λάβαρο της επανάστασης υψώθηκε από τον Θεόφιλο Καϊρη στις 10 Μαϊου 1821. Οι κάτοικοι της Άνδρου συμμετείχαν ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα και επάνδρωσαν τα καράβια της Ύδρας και των Ψαρών.

Μετά την επανάσταση

Η Άνδρος απελευθερώθηκε το 1826 από τον τουρκικό ζυγό. Κατά τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του νέου ελληνικού κράτους, σημειώθηκε στο νησί αλματώδης ανάπτυξη της ναυτιλίας. Ο πληθυσμός του νησιού άρχιζε να ανεβαίνει και ιδρύθηκαν οι πόλεις του Γαυρίου, του Μπατσίου και του Όρμου Κορθίου. Την εποχή εκείνη η Χώρα έγινε η πρωτεύουσα της Άνδρου. Οι Ανδριώτες πλοιοκτήτες του 19ου με τα ιστιοφόρα και ατμόπλοια τους υπήρξαν οι πρωτοπόροι της ελληνικής ναυτιλίας. Ο στόλος τους επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο κατά τον επόμενο αιώνα με αποτέλεσμα η Άνδρος να κατείχε στα μέσα του 20ου αιώνα έναν από τους μεγαλύτερους στόλους διεθνώς.

Η Άνδρος ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες όπως τον Θεόφιλο Καϊρη και τον Ανδρέα Εμπειρίκο.

Ο Θεόφιλος Καϊρης ήταν λόγιος, ιερωμένος και φιλόσοφος. Γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1784 και πέθανε τον Ιανουάριο του 1853 στη Σύρο. Γνώρισε τον Αδαμάντιο Κοραή στο Παρίσι και επηρεάστηκε από τις αρχές του Γαλλικού Διαφωτισμού. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και συμμετείχε ενεργά στην ελληνική επανάσταση. Συνέβαλε στη σύνταξη του ελληνικού συντάγματος του 1828 και προσφώνησε τον Ιωάννη Καποδίστρια κατά τον ερχομό του στην Ελλάδα.Ίδρυσε το Ορφανοτροφείο της Άνδρου το 1835.

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές και πεζογράφους. Γεννήθηκε στη Ρουμανία το 1901 και πέθανε στις 3 Αυγούστου 1975. Υπήρξε και εισηγητής του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, τον οποίο έμαθε κατά τη διαμονή του στο Παρίσι τη δεκαετία του 1920. Ασχολήθηκε και με τη ψυχανάλυση. Τα ποιήματα του είναι ερωτικά, ενώ ο λόγος του ειρωνικός και απείθαρχος.

όρμος Κορθίου

ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

Ο επισκέπτης μπορεί να δει και να θαυμάσει πολλά αξιοθέατα στο νησί της Άνδρου.

1. Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου

Ο πύργος του Αγίου Πέτρου χτίστηκε την ελληνιστική εποχή. Έχει ύψος 20 μέτρα και είναι κατασκευασμένος από ντόπιο σχιστόλιθο. Διαθέτει πέντε ορόφους και θολωτή σκεπή. Σκοπός του ήταν ο έλεγχος της ναυσιπλοίας γύρω από το Γαύριο.

2. Παλαιόπολη

Η Παλαιόπολη ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου. Ήταν χτισμένη κοντά στη θάλασσα και ο αρχαίος μώλος του λιμανιού της φαίνεται ακόμα και σήμερα βυθισμένος στο νερό. Η πόλη άκμασε την κλασική εποχή μέχρι την περίοδο της ρωμαιοκρατίας και εγκαταλείφθηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. περίπου. Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους Πέταλο και προσφέρει στον επισκέπτη μια εντυπωσιακή θέα των γαλάζιων νερών του Αιγαίου.

3. Ενετικό Κάστρο

Το Ενετικό κάστρο βρισκόταν στην άκρη της Χώρας κτισμένο πάνω σε ένα βράχο. Χτίστηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας και ενώνονταν με τη στεριά μέσω μιας αψιδωτής λίθινης γέφυρας (Καμάρα). Το κάστρο βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς το 1943 και καταστράφηκε εντελώς. Σήμερα σώζονται μόνο η Καμάρα και τα ερείπια ενός πύργου πάνω στο βράχο.

4. Άγαλμα του Αφανούς Ναύτη

Βρίσκεται στην πλατείας της Ρίβας και είναι έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου. Αποτελεί το σύμβολο της ναυτοσύνης της Άνδρου και τοποθετήθηκε στο βάθρο το 1958. Ένας δυνατός άνεμος όμως το 2000 έριξε το άγαλμα από το βάθρο και το έσπασε. Τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του το 2001. Η πλατεία της Ρίβας προσφέρει εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα και τις παραλίες γύρω από τη Χώρα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Για τους λάτρεις της θάλασσας και των θαλασσίων σπορ, η Άνδρος διαθέτει πολλές παραλίες.

1. Φελλός

Η παραλία του Φελλού βρίσκεται βορειοδυτικά του Γαυρίου. Διαθέτει μεγάλη αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά. Δεν είναι οργανωμένη παραλία και θεωρείται μια από τις καλύτερες του νησιού.

2. Άγιος Πέτρος

Η παραλία αυτή βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό και είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και beach bar. Είναι η μεγαλύτερη του νησιού με καθαρά νερά και άμμο.

3. Χρυσή Άμμος

Βρίσκεται δίπλα στην παραλία του Αγίου Πέτρου. Αποτελεί τη πιο δημοφιλή παραλία της Άνδρου. Είναι πλήρως οργανωμένη με ξαπλώστρες και beach bar. Η άμμος είναι ψιλή και ιδανική για παιχνίδια.

4. Μπατσί

Η παραλία αυτή βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό του Μπατσίου. Διαθέτει ξαπλώστρες, άμμο και ρηχά νερά. Είναι ιδανική για οικογένειες. Πίσω από την παραλία μπορείτε να βρείτε καφετέριες και ταβέρνες.

5. Όρμος Κορθίου

Η παραλία στον Όρμο Κορθίου είναι μεγάλη με καταγάλανα νερά. Ενδείκνυται για θαλάσσια σπορ λόγω των ανέμων που φυσούν εκεί.

6. Της Γριάς το Πήδημα

Βρίσκεται δίπλα στον Όρμο Κορθίου και είναι από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού. Έχει άμμο και βότσαλο, ενώ τα νερά της είναι καθαρά και κρυστάλλινα. Σήμα κατατεθέν της ο όρθιος βράχος μέσα στη θάλασσα.

7. Άχλα

Η παραλία της Άχλας βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του νησιού βόρεια της Χώρας. Είναι ίσως η ωραιότερη παραλία της Άνδρου. Η πρόσβαση γίνεται με βάρκα ή μέσω χωματόδρομου. Τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα και είναι στρωμένη με ψιλή άμμο.

ΠΗΓΕΣ ΑΡΘΡΟΥ-ΧΑΡΤΗΣ

Πηγές άρθρου

  1. Wikipedia
  2. διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο
  3. πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός EXPLORER 2007 για την Άνδρο

Χάρτης

Φωτογραφίες : Αύγουστος 2013
άγαλμα αφανούς ναύτη
Χώρα - άγαλμα του Αφανούς Ναύτη

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ