Ψωνίστε με επιστροφή χρημάτων Cashback στο Apopou
Αρχική σελίδα ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ Σούνιο. Το ακρωτήρι του Ποσειδώνα

Σούνιο. Το ακρωτήρι του Ποσειδώνα

Σούνιο - ναός Ποσειδώνα

Στο νότιο τμήμα της Αττικής βρίσκεται το Σούνιο. Ένα μέρος μοναδικής ομορφιάς, γαλήνης και ενός υπέροχου ηλιοβασιλέματος. Το ακρωτήριο του Σουνίου είναι γνωστό για το ναό του Ποσειδώνα, που χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ.

Σύντομη ιστορία

Ο Όμηρος στη ραψωδία Γ΄ στους στίχους 278-283 της Οδύσσειας περιγράφει το ακρωτήριο ως «Σούνιον ιερόν».

Επίσης η λέξη Σούνιο αναφέρεται στην τραγωδία του Σοφοκλή Αίας στους στίχους 1214-1222 και στο έργο του Παυσανία «Ελλάδος Περιήγησις» (Αττικά 1.1)

Οδύσσεια γ΄ 278-283

"ἀλλ’ ὅτε Σούνιον ἱρὸν ἀφικόμεθ’, ἄκρον Ἀθηνέων, ἔνθα κυβερνήτην Μενελάου Φοῖβος Ἀπόλλων οἷσ’ ἀγανοῖσι βέλεσσιν ἐποιχόμενος κατέπεφνε, πηδάλιον μετὰ χερσὶ θεούσης νηὸς ἔχοντα, Φρόντιν Ὀνητορίδην, ὃς ἐκαίνυτο φῦλ’ ἀνθρώπων νῆα κυβερνῆσαι, ὁπότε σπέρχοιεν ἄελλαι.”

Αίας 1214-1222

"νῦν δ᾽ οὗτος ἀνεῖται στυγερῷ δαίμονι· τίς μοι, τίς ἔτ᾽ οὖν τέρψις ἐπέσται; γενοίμαν ἵν᾽ ὑλᾶεν ἔπεστι πόντου πρόβλημ᾽ ἁλίκλυστον, ἄκραν ὑπὸ πλάκα Σουνίου, τὰς ἱερὰς ὅπως προσείποιμεν Ἀθάνας.”

Το ιερό του Ποσειδώνα

Το Σούνιο ήταν ένας από τους αρχαίους δήμους της Αττικής και μέλος της Λεοντίδας φυλής. Εκεί λατρεύονταν η Αθηνά και ο Ποσειδώνας σε δυο ξεχωριστά ιερά, που βρίσκονταν στο ακρωτήριο του Σουνίου. Και οι δυο ναοί καταστράφηκαν από τους Πέρσες την περίοδο των Περσικών πολέμων το 480 π.Χ. Λίγο πιο πέρα από τα ερείπια του ναού της Αθηνάς Σουνιάδος κατασκευάστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. ένας νέος ναός αφιερωμένος στη λατρεία του Ποσειδώνα.

Το ακρωτήριο του Σουνίου οχυρώθηκε την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου περιμετρικά του ιερού. Το φρούριο εκεί ήταν από τα ισχυρότερα της Αττικής και ερείπια του μπορεί να δει και σήμερα ο επισκέπτης. Μέσα στο φρούριο υπήρχαν πολλά οικοδομήματα για τη στέγαση των οπλιτών και διάφορα πηγάδια για την ύδρευση του χώρου. Στο χώρο του ιερού διοργανώνονταν κάθε τέσσερα χρόνια γιορτές προς τιμή του θεού Ποσειδώνα. Η έλευση του χριστιανισμού όμως οδήγησε το ιερό σε σταδιακή παρακμή και εγκατάλειψη.

Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Σούνιο και ο ερειπωμένος ναός αποτέλεσαν τόπο επίσκεψης διαφόρων περιηγητών από την Ευρώπη. Ο Γάλλος ναύαρχος βαρόνος de Saint Blancart έφτασε στην Αττική το 1537 και σημείωσε στο ημερολόγιο του.

Την άλλη μέρα, 17 Οκτωβρίου, περάσαμε ένα μεγάλο ακρωτήριο. Στην κορυφή του βράχου υπάρχουν 18 μεγάλοι κίονες. Εκεί όπως μας έλεγε ο Τούρκος πιλότος, δίδασκε ο Αριστοτέλης φιλοσοφία.

Η αρχιτεκτονική του ναού

Ο ναός του Ποσειδώνα ήταν μαρμάρινος δωρικού τύπου. Αποτελούνταν από 38 κίονες και οι διαστάσεις του ήταν 31,12 μ. x 13,47 μ. Διέθετε πρόναο, σήκο και οπισθόδομο. Η ζωφόρος του ναού είχε αναπαραστάσεις από τη Γιγαντομαχία και τη Κενταυρομαχία, καθώς και τους άθλους του Θησέα.

Πηγές άρθρου - χάρτης

Πηγές άρθρου

  1. Λήμμα στη Wikipedia
  2. Μεγάλη Γενική Εγκυκλοπαίδεια ΥΔΡΙΑ της Εταιρίας Ελληνικών Εκδόσεων, Αθήνα 1987
  3. Πύλη ΟΔΥΣΣΕΑΣ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
  4. Διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Χάρτης

Φωτογραφίες : Μάιος 2014

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

error: Προστατευμένο περιεχόμενο!!