Καθεδρικός ναός του Πόρτο

Πόρτο. Η απόρθητη πόλη

Η επίσκεψη μου στο Πόρτο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ταξιδιού μου στη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας Λισαβόνα πριν έξι χρόνια.  Το Πόρτο είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη της Πορτογαλίας και βρίσκεται στο βορά. Είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Ντούρο και η ιστορία της ξεκινά την εποχή των Κελτών κατοίκων της Ιβηρικής χερσονήσου γύρω στο 300 π.Χ.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η χερσόνησος της Ιβηρικής δεν κατοικούνταν μόνο από τη φυλή των Ιβήρων, στην οποία οφείλει και το όνομα της, αλλά και από διάφορες Κελτικές φυλές που μετανάστευσαν εκεί από την κεντρική Ευρώπη γύρω στο 900 π.Χ. Αυτές οι φυλές εγκαταστάθηκαν κυρίως στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου και ανέπτυξαν με την πάροδο των ετών πολιτισμό.

Ο Στράβωνας (Γ΄II. 11 και 15, IV. 12-14) αναφέρει τους Κελτίβηρες ως έναν από τους λαούς της Ιβηρικής. Οι Κελτίβηρες προέκυψαν από τη συγχώνευση των αυτόχθονων Ιβήρων με τους εισβολείς Κέλτες. Ο Στέφανος Βυζάντιος που έζησε στα τέλη του 5ου αιώνα μ.Χ. αναφέρει ότι οι κάτοικοι της Πορτογαλίας ανήκαν στο φύλο των Λουσιτανών. Οι Λουσιτανοί ήταν Κέλτες που μιλούσαν την κέλτικη γλώσσα.

Με βάση αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως με ανασκαφές στην περιοχή του Πόρτο, η πόλη κατοικείτο από τον 4ο αιώνα π.Χ. Ήταν από τις πρώτες πόλεις που ίδρυσαν οι Κέλτες στην Πορτογαλία. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας ονομάζονταν Portus Cale και αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο, ενώ αργότερα την εποχή των Βησιγότθων έγινε και κέντρο διάδοσης του χριστιανισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Μεσαίωνας και νεώτεροι χρόνοι

Το Πόρτο κατακτήθηκε από τους Μαυριτανούς το 711 μ.Χ. και παρέμεινε στα χέρια των Αράβων έως το 868 μ.Χ. όταν απελευθερώθηκε από τον Vimara Peres κόμη της Γαλικίας και υποτελή του βασιλιά Αλφόνσου Γ΄ του Μέγα. Τότε ιδρύθηκε και το βασίλειο της Πορτογαλίας. Τον 14ο και 15ο αιώνα τα ναυπηγεία του Πόρτο συνέβαλαν στη δημιουργία και ανάπτυξη του πορτογαλικού ναυτικού. Αργότερα, κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων, η πόλη πολιορκήθηκε από τον στρατάρχη Σούλτ κατά την πρώτη μάχη του Πόρτο το 1809.

Το 1820 ξέσπασε στην Πορτογαλία επανάσταση κατά της μοναρχίας που εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Στο Πόρτο υπογράφτηκε το πρώτο φιλελεύθερο σύνταγμα αλλά όταν το 1828 ανέβηκε στο θρόνο της Πορτογαλίας ο Δον Μιγκέλ I,  ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος που διήρκεσε έως το 1834. Το Πόρτο έγινε το κέντρο αντίστασης των φιλελεύθερων έναντι των φιλοβασιλικών και αντιστάθηκε επί δεκαοκτώ μήνες στο στρατό του βασιλιά Μιγκέλ. Το προσωνύμιο «η απόρθητη πόλη»οφείλεται ακριβώς στο ότι δεν κατακτήθηκε από τα φιλοβασιλικά στρατεύματα.

Το 1996 η πόλη του Πόρτο ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η ολιγόωρη παραμονή μου στο Πόρτο δεν επέτρεψε να επισκεφτώ ολόκληρη την πόλη και τα μνημεία της. Έτσι η βόλτα μου επικεντρώθηκε κυρίως στην περιοχή ανάμεσα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Bento και τον ποταμό Ντούρο. Εκεί αντίκρυσα μερικά από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα της πόλης του Πόρτο.

Η γέφυρα Luis I (Ponte de D. Luis I)

Η γέφυρα αυτή είναι μια από τις πολλές που βρίσκονται στο Πόρτο και συνδέει την πόλη στις δυο πλευρές του ποταμού Ντούρο. Είναι αψιδωτή με δυο επίπεδα. Η κατασκευή της διήρκεσε από το 1881 έως το 1886 και έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το πορτογαλικό κράτος από το 1982.

Ο Καθεδρικός ναός

Ο Καθεδρικός ναός του Πόρτο είναι από τα πιο παλιά μνημεία της πόλης και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο και πολύ κοντά στο σταθμό Bento. Η κατασκευή του τελείωσε το 1737 και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο επισκέπτης μένει έκθαμβος μπροστά στη μεγαλοπρέπεια και το μέγεθος του ναού, ο οποίος συνδυάζει τρεις αρχιτεκτονικές σχολές. Τη ρωμανική, γοτθική και τη μπαρόκ.

Παλάτι Bolsa (Palacio da Bolsa)

Κατηφορίζοντας προς τον ποταμό Ντούρο συναντάμε δεξιά το παλάτι Bolsa. Είναι ένα κτίριο του 19ου αιώνα που χτίστηκε για να στεγάσει το Χρηματιστήριο και το Πρωτοδικείο του Πόρτο. Βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στη θέση των παλιών κελιών της μονής. Το εσωτερικό του κτιρίου είναι διακοσμημένο με τα έργα διαφόρων καλλιτεχνών, ενώ το πιο εντυπωσιακό από τα δωμάτια του είναι το Αραβικό, που είναι εμπνευσμένο από την εξωτική αραβική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα. Σήμερα το ανάκτορο Bolsa χρησιμοποιείται για συνέδρια, δείπνα και ως χώρος υποδοχής επίσημων προσώπων.

Η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου (Igreja de São Francisco)

Η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου είναι από τα πιο προβεβλημένα αξιοθέατα του Πόρτο. Βρίσκεται δίπλα στο ανάκτορο Bolsa  στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα από το τάγμα των Φραγκισκανών μοναχών του Πόρτο και είναι γοτθικού ρυθμού. Η κύρια είσοδος συνδυάζει το γοτθικό με το μπαρόκ στοιχείο, ενώ το εσωτερικό της εκκλησίας είναι διακοσμημένο από επιχρυσωμένα ξυλόγλυπτα. Τα ξυλόγλυπτα αυτά καλύπτουν τις στέγες των διαδρόμων, τους στύλους, τα κουφώματα και τα παρεκκλήσια της εκκλησίας. Δίπλα στην είσοδο βρίσκεται το άγαλμα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Ως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, το Πόρτο διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, τρένο, δίκτυο μετρό και αστικά λεωφορεία.

Το αεροδρόμιο βρίσκεται 16 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης και προσφέρει σύνδεση με τη Λισαβόνα και άλλα κύρια αεροδρόμια του κόσμου, όπως του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης, του Τορόντο κ.α.

Το μετρό συνδέει το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης και έχει 4 γραμμές. Η κίτρινη γραμμή περνάει από το ιστορικό κέντρο και πάνω από την ιστορική γέφυρα D. Luis I στον ποταμό Ντούρο.

Το ταξίδι με τρένο από τη Λισαβόνα διαρκεί περίπου τρεις ώρες και τα δρομολόγια είναι ανά μια ώρα περίπου. Το Πόρτο είναι επίσης βασικός σιδηροδρομικός κόμβος της βόρειας Πορτογαλίας.

μετρό Πόρτο
μετρό στο Πόρτο
σιδηροδρομικός σταθμός Campanha Πόρτο
Σιδηροδρομικός Σταθμός Campanha

ΠΗΓΕΣ ΑΡΘΡΟΥ - ΧΑΡΤΗΣ

Πηγές άρθρου
  • Wikipedia
  • διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο
Χάρτης
Φωτογραφίες : Απρίλιος 2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *